Na tokratni mednarodni razstavi »Bližnja srečanja« so predstavljena dela fotografov kot rezultat srečanja EX YU. Dela odlikuje raznolikost motivike, raznovrstnih pristopov in pogledov. Rdeča nit razstave je izraznost – kako vsak od sodelujočih doživlja mesto. Fotografije so odraz tega, kaj je pritegnilo oko vsakega fotografa, da je skozi čare mesta Leskovac lahko izrazil svojo ustvarjalno podobo. S temi fotografijami so vsi sodelujoči pustili pečat na kulturi mesta. Na prvi pogled skromno in preprosto mesto so prikazali kot umetniško zanimivo in razburljivo. Razstava je tako kalejdoskop utrinkov mesta, kot ga vidijo umetniki. 

Prav tako pa je ta razstava omogočala skupen odraz prijateljstva in sodelovanja fotografov iz držav bivše Jugoslavije, ki so se ponovno srečali in skupaj ustvarili zgodbo, ki smo ji priča tu danes. O tkanju teh vezi je več povedala kustosinja Vesna Đorđević: »Sama ideja Vrha fotografov bivše Jugoslavije, ki od leta 2009 poteka v Leskovcu, izvira na podlagi srečanja – srečanja ljudi, ki so se med seboj že poznali in srečanja ljudi, ki so se spoznali kasneje med projektom v Leskovcu – srečanja idej, kreativnosti in priložnosti za nadaljnje sodelovanje na področju fotografije, kulture in umetnosti. Rezultat tega pomembnega mednarodnega srečanja fotografov je tudi fotografska razstava »Bližnja srečanja«, ki prikazuje ustvarjalnost različnih kultur in pristopov k fotografiranju istih ali podobnih motivov v Leskovacu in okolici. 

Fotografska razstava »Bližnja srečanja« v Trebinju, Ohridu in tokrat v Mariboru ima poseben pomen, saj vizualno komunicira z raznolikim občinstvom iz regij nekdanje Jugoslavije. Fotografija kot močno komunikacijsko sredstvo zbira, zbližuje in ustvarja prijateljstva, razumevanje med ljudmi in krepi številne življenjske radosti ter povezuje in izboljšuje sodelovanje umetnikov in društev iz regij. Razstava je priložnost za druženje prijateljev fotografije skozi vse leto, priložnost za predstavitev avtorjev in stik z občinstvom. Zaradi različnih 

motivov, ljudi, dogodkov in lokacij, ki jih prikazujejo fotografije, razstava predstavlja tudi najlepšo razglednico Leskovaca, ki ima nalogo, da povabi ljudi k obisku mesta. Hvaležni smo mestu Leskovac, vsem partnerjem in prijateljem, ki so pripomogli k ogledu te razstave, občinstvu in vsem avtorjem, ki so s svojimi fotografijami pripomogli h kakovosti te razstave in vam – obiskovalcem – saj brez vas ta program ne bi bil uspešen. Iskreno upamo, da boste uživali v ogledu fotografij in se vidimo v Leskovcu!

KATALOG

 

Sodelujejo: 

Aleksandar Stamenković, Srbija 

Aleksandar Stojanović, Srbija 

Bojan Šenet, Slovenija 

Branimir Karanović, Srbija 

Branimir Ritonja, Slovenija 

Branislav Brkić, Srbija 

Čedomil Gros, Slovenija 

Cvetan Gavrovski, Severna Makedonija 

Dejan Angelovski, Severna Makedonija 

Dejan Kraljevski, Severna Makedonija 

Dimče Korunoski, Severna Makedonija 

Fadil Šarki, Srbija 

Gligor Maksimovski, Severna Makedonija 

Gordana Skenderija, AUFBIH 

Siniša Skenderija, AUFBIH 

Ivo Borko, Slovenija 

Jelena Nešić, Srbija 

Jovana Đorđević, Srbija 

Lazar Tomić, Srbija 

Ljiljana Jovanović, Srbija 

Marija Filipović, Srbija 

Miha Kacafura, Slovenija 

Mihael Bruncko, Slovenija 

Miodrag Vujačić, AUFBIH 

Mirsad Mujanović, AUFBIH 

Nihad Arnautović, AUFBIH 

Radisav Filipović, Srbija 

Radoje Elez, AUFBIH 

Radoje Vuković, AUFBIH 

Slaviša Saša Đorđević, Srbija 

Samir Zahirović, AUFBIH 

Štefi Borko, Slovenija 

Tatjana Grozdanović, Srbija 

Vesna Đorđević, Srbija 

Vinko Šebrek, Hrvatska 

Zoran Andonov, Severna Makedonija