17.11. – 18.12.2021

Serija Heroji, ki je nastajala od 2011 do 2019, je osredotočena na dogajanje na gej rodeih, ki jih organizira Mednarodna zveza gej rodeov. Zveza je bila ustanovljena leta 1985 z namenom zbiranja sredstev za dobrodelne organizacije in odpravljanja diskriminacije do LGBT+ skupnosti. Rodei niso omejeni le na člane LGBT+ skupnosti, ampak dovoljujejo vse tekmovalce, neglede na njihovo spolno usmerjenost in identiteto. Fotografije vodi misel: ”Imenuje se Gej rodeo, ampak seveda ni omejen na gej ljudi. Na njem so dobrodošli vsi. To je ključno.”

Rodeo se je rodil iz kulture kavbojev. Ti so pogosto asociirani s tradicionalno idejo moškosti, ki je bila v kolektivni zavesti razširjena predvsem skozi kavbojske knjige, stripe in filme. Ta prikaz primarno južnoameriške kulture se je počasi spreminjal tudi z deli filmske umetnosti, kot je Gora Brokeback, ki izziva stereotipni pogled na kavboje, moškost in dojemanje marginaliziranih skupin. Kljub temu, da je omenjeni film požel veliko kontroverznih reakcij, je naslovil pojav, ki ni nov in ki ga zahodna civilizacija že dolgo želi normalizirati. Tudi med kavboji, ki so najpogosteje predstavljeni kot heteronormativni, beli moški, obstaja raznolikost spola, spolne identitete, spolne usmerjenosti, rase in predvsem individualnost, ki je ni možno uvrstiti med zastarele meje.

Fotografije Karoliine Paatos so zaznamovane s sočutnostjo in intimnostjo. Ne dajejo občutka zunanjega opazovalca, temveč raziskujejo življenja in dogodke skozi lečo nekoga, ki ne le spremlja ljudi, sodelujoče na rodeih, temveč se z njimi čustveno spaja in živi v njihovi atmosferi. Fotografinja, ki je svojo fotoknjigo dopolnila s poezijo Devona Deminga in z zgodbami, ki jih o svoji izkušnji Gej rodea pripovedujejo tekmovalci, vizualnim podobam tega nevarnega, divjega športa omogoča nežnost in večplastnost tudi skozi zapisane besede. Izpostavi občutek varnosti, skupnosti in prijateljstva, ki teče vzporedno z duhom tekmovalnosti in intenzivnosti, ki je prisoten na rodeih. Ob fotografijah ne začutimo le pomembnosti sprejemanja med ljudmi, temveč tudi ljubezen in spoštovanje do živali, ki so nepogrešljiv del rodea. Fotografije so večinoma posnete v barvni tehniki, ki vzpostavlja povezavo z izpovedno niansiranostjo. So svetle, izžarevajo toplino in nepričakovano lahkotnost, a pripovedujejo zgodbe zahtevnih procesov, rasti in preizkušenj. Karoliina Paatos svojo likovno izpovednost snuje primerno zgodbam, ki jih ovekoveči in izpostavi ter s tem pokaže, kaj leži pod površjem arhetipno osnovane javne percepcije. Nudi pogled fotografinje, ki je sposobna živeti vpletena v zgodbe, ki jih postavlja pred nas brez udobnega oddaljevanja in s tem doseže unikatno raven pripovednosti in umetniške govorice.

Sara Nuša Golob Grabner